فهرست مطالب

فصلنامه اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 13 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/03/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعید آذرمگین، حمدالله کاظمی اربط، حسین زینلی صفحات 1-12
    این تحقیق به منظور بررسی تنوع بین صفات فنولوژیک و مورفولوژیک 18 لاین امید بخش گندم دوروم و رقم شاهد آریا (دوروم) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1387 انجام شد. نتایج تجزیه واریانس تفاوت معنی داری را بین لاین ها برای صفات تعداد روز تا ظهور سنبله، تعداد پنجه در هر بوته، طول سنبله در هر بوته، ارتفاع بوته، وزن هزار دانه، عملکرد دانه در هکتار، تعداد سنبلچه در سنبله، مساحت برگ پرچم و برگ ماقبل پرچم در هر بوته، طول ریشک، شاخص برداشت، تعداد سنبله ی بارور و سنبله ی غیر بارور در واحد سطح، تعداد دانه در سنبله و اندازه ی قطر سنبله در هر بوته نشان داد. لاین 17 با 9.49 تن در هکتار بیشترین و لاین 11 با 3.35 تن در هکتار کمترین عملکرد دانه در هکتار را نشان دادند. بالاترین مقدار ضرایب تنوع فنوتیپی و ژنوتیپی متعلق به صفت عملکرد دانه در هکتار بود. تجزیه ی خوشه ای لاین های مورد مطالعه را بر اساس صفات فنولوژیک و مورفولوژیک به 3 گروه تقسیم کرد. بنابراین، تحت شرایط محیط آزمایش، به نظر می رسد صفات تعداد سنبله ی بارور و سنبله ی غیر بارور در واحد سطح، شاخص برداشت، تعداد سنبلچه در سنبله، وزن هزار دانه و طول ریشک بتوانند به عنوان معیارهایی برای گزینش لاین های با عملکرد بالا مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: تجزیه خوشه ای، ضرایب تنوع فنوتیپی و ژنوتیپی، گندم دوروم
  • فرید شکاری، آرش پاک مهر، مهدی راستگو، مریم وظایفی، میر جلیل قریشی نسب صفحات 13-30
    به منظور بررسی تاثیر پرایمینگ بذور با اسید سالیسیلیک بر پاره ای صفات فیزیولوژیک لوبیا چشم بلبلی رقم پرستو، تحت تنش کم آبی، آزمایشی در قالب طرح اسپلیت بلوک با سه تکرار در سال 1387 در مزرعه ی تحقیقاتی دانشگاه زنجان انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل آبیاری به عنوان عامل اصلی در 2 سطح (آبیاری منظم- تنش کم آبی در زمان غلاف بندی) و پرایمینگ به وسیله ی اسید سالیسیلیک، به عنوان عامل فرعی در پنج سطح (صفر،900، 1800، 2700 و3600 میکرو مولار) بود. نتایج حاصل از تجزیه واریانس صفات نشان داد که اثر آبیاری و اسید سالیسیلیک بر روی تمام صفات، معنی دار بود. از سوی دیگر اثر متقابل آبیاری با اسید سالیسیلیک تنها برای محتوای نسبی آب برگ، سرعت فتوسنتز، محتوای کلروفیل a، محتوای کلروفیل کل برگ و عملکرد دانه معنی دار بود. مقایسه میانگین صفات مورد بررسی نشان داد که محتوای آب نسبی، سرعت فتوسنتز، هدا یت روزنه ای، محتوای کلروفیل و عملکرد دانه در شرایط تنش کم آبی در مقایسه با شرایط آبیاری منظم کاهش، ولی میزان CO2 زیر اتاقک روزنه ای افزایش یافت. صفات مذکور در بذور پرایم شده با اسید سالیسیلیک جز میزان CO2 زیر اتاقک روزنه ای در مقایسه با بذور پرایم نشده افزایش یافت. بذور پرایم شده با دز2700 میکرومولار اسید سالیسیلیک محتوای آب نسبی بیشتری به خود اختصاص دادند که این امر محافظت علیه تنش خشکی را بهبود بخشید و با افزایش محتوای کلروفیل و هدایت روزنه ای، سرعت فتوسنتز گیاهان حاصله افزایش یافت. بنابراین بذور پرایم شده با دز 2700 میکرومولار اسید سالیسیلیک، بیشترین عملکرد دانه (معادل 4424 و 2475کیلوگرم در هکتار به ترتیب در تیمار آبیاری منظم و تنش کم آبی) را داشتند.
    کلیدواژگان: پرایمینگ، تنش کم آبی، اسید سالیسیلیک، لوبیاچشم بلبلی
  • مهرداد یارنیا صفحات 31-46
    با توجه به فراوانی و اهمیت علف هرز پنجه مرغی در مزارع گندم، این بررسی به منظور ارزیابی اثرات آللوپاتی عصاره ی حاصل از اندام های مختلف در غلظت های متفاوت این علف هرز بر جوانه زنی، رشد و عملکرد گندم به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در سال 1386 اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل عصاره ی حاصل از اندام های مختلف پنجه مرغی در پنج سطح تیمار عاری از عصاره ی علف هرز (شاهد)، عصاره ی برگ، عصاره ی ساقه، عصاره ی ریشه و عصاره ی کل گیاه، و غلظت های مختلف عصاره ی حاصل از اندام های علف هرز در چهار سطح عصاره با غلظت 1 به 5، عصاره با غلظت 1 به 10، عصاره با غلظت 1 به 15 و عصاره با غلظت 1 به 20 بودند. تجزیه واریانس داده های حاصل از بررسی آزمایشگاهی در مرحله ی جوانه زنی نشان دادند که اثر عوامل اصلی و متقابل آزمایش بر تعدادی از صفات مورد بررسی معنی دار بودند. تیمارهای عصاره منجر به کاهش جوانه زنی و مولفه های آن نسبت به شاهد شد. بیشترین اثر کاهشی بر مولفه های جوانه زنی را عصاره ی ریشه و کل اندام ها داشت. عصاره با غلظت 5 به 1 صفات طول ریشه چه، طول ساقه چه، وزن خشک گیاهچه، درصد جوانه زنی و سرعت جوانه زنی را به ترتیب 81.38، 79.37، 73.75، 97.33 و 70.31 درصد کاهش داد. تجزیه واریانس داده های حاصل از بررسی گلخانه ای نیز اثر معنی دار فاکتورهای اصلی و متقابل را در برخی از صفات مورد بررسی نشان داد. افزایش غلظت عصاره نیز از 20 به 1 تا 5 به 1 کاهش معنی داری را در کلیه ی صفات باعث شد. میزان کاهش ارتفاع بوته، طول سنبله، تعداد برگ، طول پدانکل، بیوماس، تعداد دانه، وزن هزار دانه و عملکرد دانه نسبت به شرایط شاهد در تیمار با غلظت های 5 به 1 به ترتیب 53.88 و 40.42، 52.80، 63.85، 82.84، 88.63، 76.10 و 95.84 درصد بود. بر اساس نتایج این تحقیق می توان گفت که علف هرز پنجه مرغی از طریق تولید مواد شیمیایی برخوردار از خاصیت آللوپاتیک می تواند جوانه زنی و رشد و عملکرد گندم را شدیدا تحت تاثیر قرار داده و منجر به کاهش سبز مزرعه و رشد نامطلوب و تولید محصول بسیار اندک گردد.
    کلیدواژگان: آللوپاتی، پنجه مرغی، جوانه زنی، رشد، گندم، عملکرد
  • حامد چهارسوقی، سید مهدی میردامادی صفحات 47-60
    تحقیق حاضر با هدف بررسی رابطه ی بین آگاهی بوم شناختی و دانش برنج کاری زنان شالیکار بندرانزلی با میزان رعایت معیارهای کشاورزی پایدار انجام شد. تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی بوده که به روش علی– رابطه ای انجام گرفت. جامعه ی آماری این تحقیق شامل کلیه ی زنان شالیکار بالای 25 سال سن (3029=N) از دو دهستان و چهار روستای این شهرستان بود که به شیوه ی نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. با شیوه ی نمونه گیری تصادفی نظام دار 275 شالیکار زن انتخاب و در این مطالعه شرکت کردند. ابزار اصلی این تحقیق پرسشنامه بود. یافته های توصیفی تحقیق نشان داد که پاسخ گویان از آگاهی بوم شناختی و دانش برنج کاری بالایی در حیطه ی کاری خود برخوردار هستند و معیارهای کشاورزی پایدار را رعایت می کنند. یافته های تحلیلی نیز نشان داد که بین میانگین میزان رعایت معیارهای کشاورزی پایدار زنان شالیکار از جهت روستاهای مورد مطالعه، سطح تحصیلات، نوع مالکیت بر شالیزار و نوع بذر مصرفی در سطح 1% خطا تفاوت معنی دار وجود دارد. همچنین، بین سن، سابقه ی برنج کاری، میزان تولید برنج، وسعت شالیزار، میزان مشارکت اجتماعی، درآمد سالیانه ی فروش برنج، آگاهی بوم شناختی و دانش برنج کاری و میزان رعایت معیارهای کشاورزی پایدار در سطح 99% اطمینان همبستگی مثبت و معنی دار، بین تعداد اعضای خانوار و میزان رعایت معیارهای کشاورزی پایدار با همین احتمال، همبستگی منفی و معنی داری وجود دارد. متغیرهای مستقل میزان تولید برنج و درآمد سالیانه ی فروش برنج بیشترین نقش و سهم را در تبیین متغیر وابسته داشتند (0.36=R2).
    کلیدواژگان: آگاهی بوم شناختی، پایداری، دانش برنج کاری، زنان شالیکار، کشاورزی پایدار
  • رامین حاجیان فر، عبدالجمیل زربخش صفحات 61-74
    در این تحقیق واکنش ارقام و ژنوتیپ های گوجه فرنگی نسبت به عامل لکه موجی در گلخانه و مزرعه در شرایط آلودگی مصنوعی بررسی گردید. در طول اجرای آزمایش از صفات متعددی شامل شاخص بیماری، میزان پیشرفت آلودگی، درصد گل های خشک شده و عملکرد در مزرعه و نیز درصد برگ های آلوده، سطح بلایت برگی و شاخص بیماری درگلخانه یادداشت برداری به عمل آمد. نتایج حاصله نشان داد که در آزمایش گلخانه ای ارقام Super 2270، Kingstone، Kallgiو ژنوتیپ 8403 کمترین میزان آلودگی را نسبت به بیماری داشتند در حالی که رقم Imperial و ژنوتیپ 8406 در این شرایط بیشترین میزان آلودگی را داشتند. در آزمایش مزرعه ای ارقام Super 2270، Kingstone، Early Urbano VF و ژنوتیپ 8402 کمترین میزان پیشرفت بیماری و شاخص آلودگی را داشتند و بیشترین میزان آلودگی نیز مربوط به ژنوتیپ های 8406، 8405، 8407 و رقم Peto early ch در مزرعه بود. به طور کلی، ارقام Super 2270، Early Urbano VF و Kingstone در شرایط گلخانه و مزرعه و ژنوتیپ 8402 در شرایط مزرعه و رقم Kallgi و ژنوتیپ 8403 در شرایط گلخانه با داشتن کمترین میزان آلودگی و شاخص بیماری، مقاومت نسبتا بالایی نسبت به بیماری لکه موجی گوجه فرنگی داشتند. همچنین، رقم Soria با وجود آلودگی بالا نسبت به عامل بیماری، با میانگین عملکرد 91.64 تن در هکتار برتر از سایر ارقام و ژنوتیپ ها بوده و از این رو به عنوان رقم متحمل نسبت به این بیماری معرفی گردید.
    کلیدواژگان: گوجه فرنگی، لکه موجی، AUDPC، مقاومت
  • علیرضا پورحاجی، علیرضا توسلی صفحات 75-82
    یونجه به عنوان یکی از زراعت های مهم ایران از حمله ی سرخرطومی های ریشه ی یونجه متعلق به جنس سیتونا ( Sitona spp) در امان نمی باشد. حشرات کامل و لاروهای این آفت به ترتیب با تغذیه از قسمت های هوایی و ریشه ی این گیاه، خسارت قابل توجهی به آن وارد می کنند. در بررسی گونه های متعلق به این جنس در مزارع یونجه ی یازده منطقه از استان آذربایجان شرقی در سال های 1383 و 1384، گونه ی Sitona puncticollis Stephens بیشترین جمعیت را داشت. جهت برآورد میزان خسارت این گونه، صد گلدان قره یونجه (رقم مرسوم منطقه) کاشته و بعد از دو و نیم ماه، پنجاه عدد از گلدان ها با تخم این آفت آلوده گردید. تخم ها در آزمایشگاه از حشرات جمع آوری شده از مزارع یونجه گرفته شد. دو ماه بعد، به منظور برآورد میزان خسارت آفت، طول ساقه و ریشه، وزن خشک و تر ریشه و ساقه در 30 گلدان آلوده و 30 گلدان شاهد اندازه گیری شد و با آزمون تی نشان داده شد که در تمام صفات اندازه گیری شده بین تیمارهای شاهد و آلوده در سطح احتمال 1% اختلاف معنی دار وجود دارد.
    کلیدواژگان: سرخرطومی ریشه یونجه، خسارت، آذربایجان شرقی
  • مجتبی طاووسی، پریسا شاهین رخسار صفحات 83-94
    امروزه تحقیقات گسترده ای روی بسترهای رایج در کشت بدون خاک انجام می شود تا با در نظر گرفتن مسایل اقتصادی، نوع کشت و اثر این بسترها روی خصوصیات کمی و کیفی محصول، بستر مناسب هر منطقه مشخص شود. از آن جایی که هزینه ی بستر، فاکتور مهمی در هزینه های تولید در این نوع کشت می باشد، تحقیقات اخیر عمدتا روی استفاده از بسترهای بومی با قیمت پایین می باشد. پژوهش حاضر در قالب طرح آزمایشی بلوک های کامل تصادفی با چهار بستر پرلیت، پیت نارگیل، خرده چوب و ترکیب پرلیت و خرده چوب (به نسبت وزنی 1:1) با چهار تکرار در گلخانه ی تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1384 انجام شد. به طور کلی، گیاهان پرورش یافته در بستر پیت نارگیل بهبود پارامترهای رشد نظیر وزن تر و خشک بوته (گرم در بوته)، شاخص کلروفیل و تعداد برگ (عدد در بوته) را از خود نشان دادند، در حالی که بستر پرلیت موجب افزایش عملکرد (گرم در بوته) و تعداد میوه (عدد در بوته) گردید که از لحاظ آماری اختلاف معنی داری با بستر خرده چوب نداشت و حتی بستر خرده چوب موجب افزایش مواد جامد محلول (TSS) نیز گردید. از طرف دیگر، بستر مخلوط خرده چوب و پرلیت عملکرد مطلوبی از نظر رشد رویشی و زایشی از خود نشان نداد.
    کلیدواژگان: توت فرنگی، هیدروپونیک، خرده چوب، پرلیت، پیت نارگیل
  • مهدی تقی نژاد رودبنه، سید روح الله ابراهیمی صفحات 95-106

    این آزمایش با هدف مطالعه ی اثرات عمل آوری تفت دادن (در دمای 125 درجه ی سلسیوس به مدت 15 و 30 دقیقه) بر محتوی گوسیپول آزاد، قابلیت هضم پروتیین، تجزیه پذیری ماده ی خشک و پروتیین خام و همچنین تعیین نوع پروتیین عبوری پنبه دانه، انجام شد. مقدار تجزیه پذیری ماده ی خشک و پروتیین به روش کیسه های نایلونی و با استفاده از سه راس گاو نر تالشی اندازه گیری شد. تفت دادن در دمای 125 درجه ی سلسیوس به مدت 15 و 30 دقیقه سبب کاهش مقدارگوسیپول آزاد موجود در پنبه دانه به میزان 17.5 و 21.3 درصد شد (0.05<P). تفت دادن اثر معنی داری بر قابلیت هضم آزمایشگاهی پنبه دانه نداشت (0.05<P). اگرچه تفت دادن سبب کاهش نرخ ثابت تجزیه پروتیین پنبه دانه گردید (0.05<P)، اما این عمل آوری اثر معنی داری (0.05<P) بر تجزیه پذیری موثر پروتیین پنبه دانه عمل آوری شده در مقایسه با پنبه دانه عمل آوری نشده، نداشته است (0.05<P). آنالیز الکتروفورزی زیر واحدهای پروتیینی در این مطالعه نشان داد که عمل آوری تفت دادن در دمای 125 درجه ی سلسیوس به مدت 15 و 30 دقیقه تغییر محسوسی در الگوی ناپدیدشدن زیر واحدهای پروتیینی پنبه دانه در زمان های مختلف انکوباسیون ایجاد نکرد. در این مطالعه اگرچه عمل آوری تفت دادن به مدت 15 و 30 دقیقه سبب کاهش گوسیپول پنبه دانه شد ولی در کاهش تجزیه پذیری پروتیین پنبه دانه موثر نبود.

    کلیدواژگان: الکتروفورز، تجزیه پذیری شکمبه ای، تفت دادن، پنبه دانه، گوسیپول
|
  • S. Azarmgin, H. Kazemi Arbat, H. Zeinali Pages 1-12
    This study was conducted to evaluate variations of phenological and morphological traits in some promising durum wheat lines. Nineteen lines were planted in a randomized complete block design with three replications in 2008. Analysis of variance showed significant differences for traits including days to 50% flowering, plant height, spike length, number of fertile and unfertile spike per m2, seed yield, 1000 grain weight, harvest index, spike diameter, awn length, flag and penultimate leaf area, number of spikelet per spike and number of seed per spike. Comparison of means showed that the lines number 17 and 11 had highest and lowest seed yield, respectively. The most phenotypic and genotypic variation coefficients belonged to seed yield. Lines based on cluster analysis, were classified into 3 groups. This study showed that 1000 grain weight, number of fertile and unfertile spike per m2, harvest index, awn length and seed yield maybe proper indices to select lines for highest seed yields.
    Keywords: Cluster Analysis, Durum wheat, Phenotypic, genotypic coefficients, Variation
  • F. Shekari, A. Pakmehr, M. Rastgoo, M. Vazayefi, M.J. Goreishi Nasab Pages 13-30
    The effects of seed priming by salicylic acid on some physiological traits of cowpea (Vigna unguiculata L.) cv. Parastou were investigated under water deficit conditions at podding stage. Experiment was done as a split block design with 3 replications in 2008 at Research Station of Zanjan University. Main factor consisted of two levels of irrigation (normal irrigation and deficit irrigation at podding stages) and seed priming with salicylic acid as a sub factor in 5 levels (0, 900, 1800, 2700, 3600 µM). Analysis of variance showed that irrigation and salicylic acid had significant effects on all characters. Furthermore, interaction between irrigation and salicylic acid were significant only for leaf relative water content, photosynthetic rates, content of chlorophyll a, total chlorophyll and seed yield. Mean comparisons showed that relative water content, photosynthetic rates, content of chlorophyll a and total chlorophyll and seed yield decreased due to water deficit as compared to normal irrigation, but leaf internal CO2 increased. These traits, except leaf internal CO2 wereincreased through primed seed priming as compared to untreated seeds. Priming of seeds with 2700 µM salicylic acid had desirable effect on all traits compared to other treatments in irrigated and water deficit conditions. Seed priming with 2700 µM salicylic acid caused higher relative water content, which protects plants against water stress. In addition to increasing chlorophyll content and stomatal conductance, photosynthetic rates of plant increased. Thus, seed priming with 2700 µM salicylic acid produced highest seed yield (4424 and 2475 kg.ha-1) in both regular and deficits irrigations at podding stage, respectively.
    Keywords: cowpea, Salicylic acid, Seed priming, Water deficit
  • M. Yarnia Pages 31-46
    Because of abundance and importance of Cynodon dactylon in wheat fields a factorial experiment was conducted with three replicates to study allelopathic effects on Cynodon dactylon on wheat in 2oo7. Extract of different parts of this weed in five levels (control, leaf, shoot, root, and flower extract) and its different concentrations in 4 levels (1:5, 1:10, 1:15, and 1:20) were used to evaluate its concentration effects on seed germination, vegetative growth and seed yield of wheat. Anova showed that effect of main factor and interactions on some attributes studied were significant. All concentrations of extracts decreased germination as compared to control. But, weed root and total plant parts extracts showed highest reduction on germination. 1:5 extract concentration decreased radical and plumole length, seedling dry weight, seed and percentage of germination by 81.38, 79.37, 73.75, 97.33 and 70.31%, respectively. ANOVA in green house showed significant effect of some main factors and interactions. Increasing extract concentrations from 1:20 to 1:5 decreased significantly all attributes. Rate of reduction in plant height, spike length, leaf number, peduncle length, biomass, seed number, TKW, and yield in 1:5 concentration as compared to control were 53.88, 40.42, 52.80, 63.85, 82.84, 88.63, 76.10 and 95.84%, respectively. Base on this experiment, it can be said that Cynodon dactylon produces allelopatic chemical materials and thus decreases germination, growth and seed yield of wheat considerably.
    Keywords: Allelopathy, Cynodon dactylon, Germination, Growth, wheat, Yield
  • H. Chaharsougi, Amin, S.M. Mirdamadi Pages 47-60
    The purpose of this study was to analyse the relationship between ecological awareness and rice-field knowledge of paddy field women in Bandar- E Anzali and sustainable agriculture criteria observation extent. The research method used descriptive-analytic that is performed relative – causal method. The population included paddy field women, over 25 years old in two region. In this research, 275 women were selected with systematic sampling method. Instruments reliability was estimated by calculating Cronbach's alpha coefficient by SPSS/win. The descriptive findings showed that the research's paddy field women have good knowledge regarding ecological awareness and rice-field. Also, they are observing sustainability criteria in farming approximately. The analytic finding showed that there exists significant difference (%1) between the mean of observing sustainability criteria in farming, level of education, kind of ownership to field-rice and kind of used seed. Also, there exists positive significant correlation (p=%99) between age, past record paddy field, the measure of social participation, paddy field annual income, ecological awareness and paddy field knowledge and observing sustainability criteria in agriculture. But there exists negative significant correlation (p=%99) between the measure of paddy field participation and number of member household and observing sustainability criteria in farming. The measure of rice production and paddy field annual income as independent variable have maximum role and rate in analyzing of dependent variable.
    Keywords: Ecological awareness, sustainability, Rice, field knowledge, Paddy field women, Sustainable agriculture
  • R. Hajianfar, A. Zarbakhsh Pages 61-74
    The reaction of 21 tomato varieties and genotypes to alternaria blight were evaluated in greenhouse and field conditions. Genotypes and varieties were inoculated with of this pathogen artificially in both experiments. After inoculation, disease characteristics such as disease index, area under disease progress curve (AUDPC), percent of dried flower and yield in the field and disease index, percent of infected leaves and surfaces of blight on leaves in greenhouse were recorded. Results of greenhouse experiment showed that varieties and genotypes including Super 2270 King stone, Kallgi and 8403 had the least infection to disease. On the other hand, Imperial variety and 8406 genotype exhibited the highest amount of infection. Varieties in the field experiment, including Super 2270, King stone, Early urbano VF, and 8402 genotype, showed the least infection and genotypes like 8405, 8406, 8407 and Peto early ch variety had the highest amount of infection. In both experiments Super 2270, King stone and Early urbano VF varieties were found resistant to be this pathogen, but 8402 genotype was resistant only in the field and 8403 genotype and Kallgi variety were resistant only under greenhouse condition. Soria variety showed a considerable disease spot in both experiment but could produce the highest means of yield about 91.64 ton/ha. in the field, compared to other varieties and genotypes. Hence it is assumed to be the tolerant variety.
    Keywords: Alternaria tenuissima, AUDPC, Early blight disease, Genotypes, Resistance, Tomato
  • A. Pourhaji, A. Tavassoli Pages 75-82
    Alfalfa is one of the most important crops that are infested by Sitona species in Iran. Adults and larvae of Sitona spp. feed on foliage and root of legumes and cause serious damages on them. Collection of adults of this genus during 2003 -2004 years from alfalfa fields of eleven localities in East Azarbaidjan Province, Sitona puncticollis Stephens was found to be the dominant species. To estimate of damage of this species, 100 pots of common alfalfa cultivar (Ghara yonje) were sowed and after 2.5 months. Fifty pots were infested with eggs of S. puncticollis and the rests were maintained as control. After two months, length of stem and roots and their dry and fresh weights were measured in 30 infested and 30 uninfested pots. The data of infested and uninfested pots were compared by T- test. Results showed that there were significant differences (P
    Keywords: Alfalfa, Clover root curculio damage, East Azarbaidjan, Iran, Sitona puncticollis
  • M. Tavusi, P. Shahinrokhsar Pages 83-94
    Nowadays widespread researches are being done on bedding material in crop production. Bedding materials, including soilless beds, perlite, coco peat and wood chips may affect crop quality and quantity. Thus, suitable bedding material should be used. Because, cost of these materials is high in strawberry production local substrate with low cost can be used. A greenhouse strawberry cultivar (Fragaria ananassa cv. European) trial was performed at research greenhouse of Ferdowsi University of Mashhad in cropping season of 2004-2005. The experimental design was complete randomize block with four replication. The treatments were (1) Perlite (2-5 mm), (2) Coco peat (3) Wood chips and (4) Wood chips and Perlite (1:1 W). In general, plants grown in Coco peat substrate improved vegetative growth parameters like dry and fresh weight (gp-1), chlorophyll index and number of leaves (np-1). While, the effect of perlite on yield (gp-1) and number of fruit (np-1) were not significant as compared with wood chips (p≥0.5), and even wood chips improved total soluble solids (TSS). On the other hand mixed wood chips and perlite, as bedding material did not have promising effect on vegetative and reproductive growth of strawberry.
    Keywords: Bedding material, Coco peat, Fragaria ananassa, Perlite, Soilless culture, Wood chips
  • M. Taghinejad Roudbaneh, S.R. Ebrahimi Pages 95-106

    This research was conducted to evaluate the effects of cotton seed roasting (125°C for 15 and 30 minutes) on its gossypol content, chemical composition, in vitro CP digestibility, ruminal dry matter (DM) and crud protein (CP) degradability. Degradation kinetics of DM and CP were determined according to in situ procedure with three ruminally fistulated Taleshi bulls. Roasting cotton seed had no effect on chemical composition of feed samples (P>0.05; roasting at 125°C for 15 and 30 minute decreased free gossypol by 17.5 and 21.3%, respectively (P

    Keywords: Cotton seed, Electrophoresis, Gossypol, Nylon bag techniques, Ruminal degradability, Roasting